Про реалізацію положень Закону України «Про засади державної мовної політики» в місті Харкові

ХАРЬКОВСКА МІСЬКА РАДА
ХАРЬКОВСКОЇ ОБЛАСТІ
XVIII СЕСІЯ VI СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ
От 2012-08-20 г. № 788/12
За даними всеукраїнського перепису населення 2001 року, наданими Головним управлінням статистики у Харківській області (лист від 15.08.2012 № 12/1-32/159), на території міста Харкова 65,9 % від загальної кількості населення визнали рідною мовою російську.
З метою створення умов для реалізації конституційних гарантій на вільний розвиток та використання регіональної мови в місті Харкові, сприяння розвитку історичних, етнічних та мовних традицій і культури мешканців, що складають більшість населення міста, на підставі ст. 10 Конституції України, Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», ст.ст. 7, 11, 12, 20, 24 Закону України «Про засади державної мовної політики», ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Харківська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Вважати, що регіональною мовою в місті Харкові є російська мова.

2. Встановити, що у межах території міста Харкова:

2.1. Акти міської ради та її виконавчих органів, посадових осіб приймаються російською мовою та офіційно публікуються державною та російською мовами.

2.2. У роботі, діловодстві і документації органів місцевого самоврядування, листуванні цих органів з органами державної влади вищого рівня застосовується державна та російська мови.

2.3. Тексти офіційних оголошень і повідомлень виконуються державною мовою та розповсюджуються у перекладі російською мовою.

2.4. Найменування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ та організацій, написи на їх печатках, штампах, штемпелях, офіційних бланках і табличках виконуються державною та російською мовами.

2.5. Документація місцевих референдумів оформляється державною та російською мовами.

2.5.1. У бюлетені для голосування на всеукраїнському або місцевому референдумі поруч із текстом державною мовою розміщується його переклад російською мовою.

2.6. Друкована продукція службового та ужиткового користування (бланки, форми, квитанції, квитки тощо), що розповсюджується органами державної влади та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, установами та організаціями, видається державною та російською мовами.

3. Департаменту освіти Харківської міської ради підготувати пропозиції щодо обсягу вивчення російської мови у комунальних навчальних закладах системи освіти міста відповідно до законодавства України про освіту з урахуванням потреб територіальної громади з метою забезпечення реалізації прав жителів міста на навчання російською мовою чи на вивчення російської мови.

4. Виконавчим органам міської ради здійснити заходи щодо застосування російської мови в місті Харкові, визначені Законом України «Про засади державної мовної політики» та цим рішенням.

5. Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міської ради забезпечити оприлюднення цього рішення у встановленому порядку.

6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії Харківської міської ради та секретаря Харківської міської ради.


Міський голова                                                                                       Г.А. Кернес 
Друкувати