Харків поділиться досвідом розвитку фізкультури і спорту з іншими містами
24 березня 2016 17:37 Спорт
Харків поділиться досвідом розвитку фізкультури і спорту з іншими містами Парламентські слухання на тему: «Шляхи розвитку фізкультури і спорту в Україні в умовах децентралізації» пройшли 23 березня в Києві.

Як повідомив заступник Харківського міського голови з питань сім'ї, молоді та спорту Олександр Попов, у заході взяли участь представники всіх областей, спортивних федерацій, спеціалізованих навчальних закладів, керівники міністерств. Подібне засідання не проводилося в парламенті з 1998 року.

Як зазначили під час слухань, з 2011 року в Україні немає державної програми розвитку фізкультури та спорту. Фактично галуззю ніхто не займався, що призвело до значного погіршення стану здоров'я школярів. За даними доповідачів, лише 23% учнів шкіл відносно здорові, а понад 70% призовників не придатні до служби в армії.

«Міністерство все-таки написало державну програму розвитку фізкультури і спорту, і після громадського обговорення вона прийматиметься. Також ініціюється прийняття низки законів і внесення змін до законів, пов'язаних із фізкультурою та спортом. Наприклад, багато років мусується питання прийняття закону про меценатство, щоб бізнесмени могли вкладати в цю сферу кошти і отримувати за це якісь податкові пільги, що поліпшить ситуацію з фізкультурою та спортом», - зазначив Олександр Попов.

За його словами, багато спортивних функціонерів скаржилися на плачевну ситуацію в цій сфері, на брак фінансування.

«На цьому тлі було приємно усвідомлювати, що місто Харків робить все те, про що говорять на слуханнях і видають за бажане. Так, багато хто хотів би, щоб федерації проводили в школах заходи з дітьми, а у нас разом із федераціями організована робота спортивних шкільних ліг, у нас це вже є! Говорили, що треба ремонтувати спортивні споруди, але ніхто не дає на це грошей, просили допомоги у Києва. А з бюджету Харкова на ремонт спортивних шкіл, шкільних стадіонів кошти виділяються вже кілька років! Заздрили, що в Польщі з 2012 року будують дворові спортмайданчики, де займаються діти і дорослі. А в Харкові така програма була розпочата ще в 2010 році, і зараз у місті встановлена величезна кількість дворових і гімнастичних майданчиків», - розповів заступник міського голови.

За його словами, на слуханнях повідомили, що зараз розробляються дві державні програми: «Шкільний стадіон» і «Спортивні майданчики». Якщо ці програми затвердять, то разом із асигнуваннями з міського бюджету в Харкові в цьому напрямку буде зроблено ще більше. Для порівняння, тільки цього року за рахунок коштів бюджету міста планується відремонтувати дев'ять шкільних стадіонів, встановити 140 гімнастичних майданчиків, відкрити ще три спортивних приміщення в клубах за місцем проживання.

«Всі наші напрацювання ми підготуємо і надішлемо у вигляді рекомендацій в міністерство, в профільний комітет Верховної Ради, колегам в інші регіони, щоб вони переймали наш досвід і не винаходили велосипед. Ми знайшли найоптимальніші варіанти, що робити в школах, на відкритому просторі або у дворах. На тлі інших міст наші показники виглядають дуже гідно, адже наше завдання - щоб якомога більше харків'ян займалися будь-якими спортивними активностями і вели здоровий спосіб життя», - підкреслив Олександр Попов.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини