У Дробицькому яру з'явиться інтерактивний музей жертв Голокосту
19 серпня 2021 15:07 Суспільство
У Дробицькому яру з'явиться інтерактивний музей жертв Голокосту Проєкт з інтерактивного оформлення Музею жертв Голокосту реалізується у Меморіальному парку «Дробицький Яр».

Як розповіла директор КП «Меморіальний парк «Дробицький Яр» Ірина Ференцева, цей меморіальний комплекс є не тільки місцем збереження пам'яті про жертв Голокосту, а й потужним науково-освітнім проєктом.

«Це не тільки сторінка минулого, а й жива історія, яка стосується всіх, незалежно від культури і релігії. На жаль, випадки геноциду були і продовжують траплятися на всіх континентах. Щоб подібні трагедії не відбувалися, важливо навчити молоде покоління співчувати і співпереживати. Незабаром наші відвідувачі зможуть більш наочно побачити, до чого призводить міжнаціональна ненависть», - зазначила Ірина Ференцева.

Як повідомив автор і куратор проєкту Євген Котляр, інтерактивне оформлення музею передбачає створення герметичного занурення в тему за допомогою музики і відеопроєкцій на стінах. Також за прикладом кращих музеїв Європи в Залі Імен встановили екран та інтерактивний стіл, за допомогою яких відвідувачі зможуть більш детально дізнаватися про життя представників єврейської національності у Харкові в різні періоди історії. Крім того, авторська група працює над створенням документального фільму, який будуть презентувати відвідувачам під час екскурсій.

Як зазначив куратор проєкту, в міру накопичення нової інформації і дослідницьких матеріалів мультимедійний контент музею будуть розширювати. Закінчити інтерактивне оформлення планують до грудня цього року, до 80-х роковин трагедії у Дробицькому яру.

Зазначимо, що проєкт реалізується за підтримки та фінансування Фонду Конрада Аденауера.

Довідка. Дробицький яр - урочище поблизу Харкова, в східній частині села Затишшя, починається в місці перетину Московського проспекту з Окружною дорогою. Дробицький яр став відомим як місце масових розстрілів цивільного населення нацистськими окупантами. Всього за місяць - з грудня 1941 по січень 1942 року - в Дробицькому яру розстріляли від 16 до 22 тис. мирних жителів Харкова, в основному єврейської національності. За відправну точку трагедії став день 14 грудня 1941 року, коли було опубліковано наказ військового коменданта Харкова переселити всіх євреїв міста в бараки в районі ХТЗ. Там організували єврейське гетто, звідки щодня людей відправляли в Дробицький яр, де вони були розстріляні.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини