Ігор Терехов: Реформа децентралізації дозволила громадам захистити свої міста
02 травня 2023 10:10 Міжнародне співробітництво
Ігор Терехов: Реформа децентралізації дозволила громадам захистити свої міста Харківський міський голова Ігор Терехов 1 травня взяв участь у круглому столі, присвяченому питанням безпекових ризиків в українських громадах, у рамках робочої поїздки до США.
Зустріч мерів чотирьох українських міст із заступником директора Євразійського центру Атлантичної ради Шелбі Магідом та керівником проєкту USAID «Говерла» Габріелем Абрахамом відбулася у Вашингтоні.

Ігор Терехов розповів американським колегам, що час підльоту ракети з росії до Харкова становить менше хвилини, а засоби ППО, які перебувають на озброєнні української армії, не можуть знищувати ракети типу С-300, якими ворог обстрілює місто. Мер зазначив, що Харків потребує новітніх систем протиповітряної оборони для забезпечення безпеки мешканців.

«Саме реформа децентралізації дозволила громадам знайти, як захистити свої міста, і ми маємо продовжувати йти цим шляхом, оскільки зараз наше головне завдання - підвищити ефективність системи протиповітряної оборони Харкова. Для захисту нам необхідно мати на озброєнні сучасні протиракетні комплекси, які можуть збивати балістичні ракети. На сьогоднішній день такі завдання можуть виконувати американські зенітно-ракетні комплекси «Patriot» та французько-італійські комплекси SAMP/T. Однак найкращим варіантом фахівці вважають знищення пускових установок ще до того, як вони випустять балістичні ракети. Для цього нам потрібні багатоцільові літаки-винищувачі та ударні безпілотники», - наголосив Ігор Терехов.

Крім того, мер звернув увагу американців на ще одну проблему, яка виникла у місті через війну, - міни та інші вибухонебезпечні предмети.

«Україна зараз - найзамінованіша країна у світі, а Харківська область - серед лідерів у списку українських найбільш замінованих регіонів. Додам, що під час активних бойових дій біля Харкова до міста залетіла величезна кількість снарядів, що не розірвалися. Вони й досі розкидані скрізь, особливо на околицях, у зелених зонах, на цвинтарях. Ми потребуємо допомоги в цьому напрямі», - зазначив міський голова під час виступу.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини