Ігор Терехов висловлює співчуття родині Ігоря Малицького
23 листопада 2021 09:31 Місто
Ігор Терехов висловлює співчуття родині Ігоря Малицького Харківський міський голова Ігор Терехов, міська рада та його виконавчий комітет висловлюють співчуття рідним та близьким Ігоря Малицького – Почесного громадянина міста Харкова, вченого, голови Харківської обласної ради борців антифашистського опору, колишніх в'язнів концтаборів, який помер у ніч проти 23 листопада.

«Дедалі менше стає тих, кому ми повинні бути вдячні за те, що сьогодні існуємо. Від нас йдуть ветерани – люди, які врятували нашу землю, подарували нам можливість жити під мирним небом та радіти кожному новому дню.

Сьогодні не стало Ігоря Малицького – людини, яка була частиною покоління переможців. На його долю випала скорботна доля стати в'язнем чотирьох концтаборів, але завдяки його силі духу, стійкості та бажанню жити він із честю витримав найважче випробування війною.

Ігор Федорович назавжди залишиться у наших серцях, будучи прикладом того, як треба цінувати свободу, не відступати перед труднощами та у всіх випробуваннях зберігати віру у краще майбутнє», - сказано у співчутті.

Довідка. Малицький Ігор Федорович народився 12 лютого 1925 року у Харкові.

Під час окупації до березня 1942 перебував у Харкові. У 1943 році був забраний німецькими окупантами для відправлення до Німеччини. Втік на території Чехословаччини, був заарештований, відправлений до в'язниці міста Кладно.

Був в'язнем кількох концтаборів: концентраційного табору Терезін до травня 1944 року, концентраційному таборі Аушвіц до серпня 1944 року, концентраційного табору Маутхаузен, потім його філії «Лінц 3» до грудня 1944 року.

На початку травня 1945 року брав участь у повстанні і з групою ув'язнених пішов назустріч визволителям.

У 1945-1950 роках служив в артилерії Червоної армії, спочатку в Австрії, а з 1946 року у Німеччині. Закінчив строкову службу старшим сержантом.

Почесний громадянин міста Харкова, професор, кандидат технічних наук, голова Харківської обласної ради борців антифашистського опору, колишніх в'язнів фашистських концтаборів, ветеран праці, відмінник освіти України, кавалер ордену «За заслуги» ІІ ступеня, науковець у галузі технології та складальних процесів у машинобудуванні. Підготував шістьох кандидатів технічних наук. Наукова діяльність Ігоря Федоровича налічує понад 100 наукових праць, понад 80 навчальних посібників, 15 патентів та авторських свідоцтв. Був найстарішим діючим викладачем Української інженерно-педагогічної академії. Вів активну роботу з патріотичного виховання молоді.

Ігореві Малицькому було 96 років.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Теги:
Друкувати
Останні новини