Харків підписав меморандум з Державним фондом енергоефективності
09 грудня 2019 14:16 Економіка
Харків підписав меморандум з Державним фондом енергоефективності Міста Харківської області і Державний фонд енергоефективності сьогодні, 9 грудня, підписали Меморандуми про співпрацю.

Захід відбувся у конференц-залі готелю «Kharkiv Palace». У ньому взяли участь директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну та керівник програми ПРООН із досягнення Цілей сталого розвитку в регіонах Мустафа Саіт-Аметов. Меморандуми підписали представники 15 міст області. Мета підписання - економія споживання енергоресурсів і витрат на комунальні послуги ОСББ, підвищення рівня комфорту і умов проживання в багатоквартирних будинках. Документ передбачає проведення нарад, круглих столів, семінарів та надання методичних рекомендацій представникам ОСББ та органам влади.

Від Харкова документ підписав заступник міського голови - директор Департаменту економіки та комунального майна Михайло Фатєєв. За його словами, програма підтримки ЖК, ЖБК та ОСББ працює в Харкові вже кілька років, і міський голова Геннадій Кернес визначив її як одну з пріоритетних.

«Сьогодні в якості еталонного прикладу привели проект харківського ОСББ, який реалізували за участю міського, обласного бюджетів та гранту Фонду енергоеффектівності. Підписання меморандуму дозволить розвивати напрямок і робити житловий фонд більш енергоефективним», - зазначив Михайло Фатєєв.

Також в рамках заходу представникам ОСББ презентували Програму підтримки модернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», яка передбачає часткове відшкодування витрат ОСББ на заходи з енергоефективності: 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакета «Легкий» і 50% для пакета «Комплексний». Перші 300 заявок отримають додатковий грант в розмірі 20%.

Як повідомила директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну, співвласники багатоквартирних будинків зможуть зменшити витрати на житлово-комунальні послуги в два-три рази.

«Наприклад, утеплення стін, підвалу, цоколя, покрівлі, заміна вікон в місцях загального користування - такий комплекс заходів дозволяє заощадити близько 60% теплової енергії. Це означає, що розміри наших платіжок можуть зменшитися вдвічі або втричі. Крім того, коли ми реалізуємо енергоефективні заходи, ми зменшуємо споживання енергетичних ресурсів і піклуємося про екологію. Компанія, яка подає теплоносій, зменшує споживання газу або вугілля, і таким чином знижуються викиди СО2 в атмфосферу», - пояснила Юлія Головатюк-Унгуряну.

За її словами, до 2025 року в Україні очікується реалізувати близько 16 тис. енергоефективних проектів і завдяки цьому заощадити близько 1,5 млн куб. м газу. Крім того, в планах фонду - за 20 років модернізувати 50% багатоквартирних будинків.

Юлія Головатюк-Унгуряну також повідомила, що торік фонд отримав фінансову підтримку від європейських партнерів - 80 млн євро як гранти від Європейського Союзу і 20 млн євро від уряду Німеччини. Крім того, 1,6 млрд грн передбачено на 2020 рік в державному бюджеті для поповнення статутного капіталу фонду. Також директор фонду зазначила, що наступного року планується запустити платформу, щоб ОСББ могли подавати документи онлайн.

Нагадаємо, що Програма енергозбереження та підвищення енергоефективності житлового фонду, яка діє в Харкові, передбачає відшкодування відсоткової ставки за кредитами, отриманими ОСББ, ЖБК, ЖК на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів і проведення відповідних робіт в розмірі не більше 500 тис. грн за однією кредитною угодою.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини