«Харківводоканал» розпочинає реалізацію проекту з модернізації очисних систем
17 грудня 2014 14:47 Економіка
«Харківводоканал» розпочинає реалізацію проекту з модернізації очисних систем У КП «Харківводоканал» розпочали реалізацію 2-го етапу проекту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд Харкова».

Про це сьогодні, 17 грудня, на виставці проектів з енергоефективності КП «Харківводоканал» повідомив генеральний директор підприємства Іван Корінько.

За його словами, договір з Міжнародним банком реконструкції та розвитку вже підписаний, і 75,8 млн дол. США, які планується витратити на реалізацію проекту, почнуть надходити до Харкова в червні 2015 року. Тендер на реалізацію проекту буде оголошений до нового року, а навесні буде підписаний договір з підрядниками.

Зазначимо, що сьогодні в Харківській державній академії міського господарства ім. О. М. Бекетова пройшла виставка проектів з енергоефективності КП «Харківводоканалу», присвячена 100-річчю створення міської каналізаційної системи. На виставці були представлені всі напрямки, за якими працює «Харківводоканал», - технічне переоснащення і реконструкція систем водопостачання та водовідведення, проведення енергозберігаючих заходів, впровадження передових технологій у сфері підготовки питної води, в системі очищення стічних вод та ін. У їх числі був представлений проект з удосконалення системи мулового господарства.

Нагадаємо, що КП «Харківводоканал» переміг у конкурсі інвестиційних проектів для отримання кредиту Міжнародного банку реконструкції та розвитку в розмірі 75,8 млн дол. США для реалізації 2-го етапу проекту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд міста Харкова» - «Модернізація механічної та біологічної очистки стічних вод на очисних спорудах Харкова». Проектом передбачено будівництво заводу з переробки мулових відкладень, в результаті яких із стічних вод буде вироблятися біогаз, а з газу - електроенергія, яка спрямовуватиметься для роботи комплексів Безлюдівських і Диканівських очисних споруд. Всього планується виробляти 4 МВт/год електроенергії. Проект планується реалізувати протягом 6 років.

Довідка. Обробка осаду є одним із складних трудо- і енергоємних процесів при біологічному очищенні стоків. Вартість обробки опадів становить в середньому 30-40% загальних витрат на очищення стічних вод. В результаті очищення на добу утворюються 3 тис. куб. м осадів стічних вод, які зневоднюються на 126 га мулових майданчиків. На КП «Харківводоканал» з 2000 року в два етапи реалізується інвестиційний проект «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд Харкова». В рамках першого етапу реалізації проекту, з 2004 року на підприємстві працює єдиний в Україні цех механічного зневоднення осаду. Введено в експлуатацію 3,2 га мулових майданчиків на штучній основі, з системою вертикального і горизонтального дренажу. Реконструйовані дві насосні станції відкачки дренажних вод з мулових полів тощо.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини