«Харківводоканал» удосконалює систему очищення стічних вод
16 липня 2021 15:47 ЖКГ
«Харківводоканал» удосконалює систему очищення стічних вод На комунальному підприємстві «Харківводоканал» створений Комплекс з перекачування і очищення стічних вод.

Як повідомив перший заступник генерального директора КП «Харківводоканал» Олександр Коваленко, сферою діяльності комплексу стане експлуатація каналізаційних насосних станцій Харкова, а також Диканевських і Безлюдівських очисних споруд.
 
За його словами, раніше комплекс «Водовідведення» обслуговував міські системи водовідведення та одночасно займався експлуатацією каналізаційних насосних станцій та очисних споруд. Тепер же прийнято рішення розділити структуру комплексу на два окремі підрозділи за напрямками діяльності. Це допоможе приділити більше уваги кожному з напрямів і вирішити важливе екологічне питання з очищення стоків.
 
«Харків розташований у верхів'ях Сіверського Дінця, а річка є єдиним джерелом водопостачання не тільки нашого регіону, але Донецької і Луганської областей. Вона забезпечує питною водою близько 15 млн людей. Якість очищення води з міських стоків безпосередньо впливає на якість води у всьому Сіверському Дінці. Ось ці важливі чинники і призвели до рішення реорганізувати комплекс», - підкреслив перший заступник генерального директора.
 
Олександр Коваленко нагадав, що на КП «Харківводоканал» почали реалізацію інвестиційного проєкту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд міста Харкова». Спільна програма підприємства та Міжнародного банку реконструкції та розвитку передбачає реконструкцію міських очисних споруд та утилізацію мулового осаду. Зокрема, будуть реконструйовані самі очисні споруди, прокладено нові трубопроводи, впроваджено технологію нитри-денітрифікації. Також планується виробляти електроенергіію з біогазу, отриманого шляхом зброджування осаду стічних вод.

На підприємстві підкреслили, що реконструкція каналізаційного господарства дозволить не тільки підвищити ефективність роботи очисних споруд, а й вирішити екологічну проблему і заощадити ресурси енергоспоживання. КП «Харківводоканал» - одне з перших підприємств в Україні, яке за допомогою залучення інвестиційних коштів працює над вирішенням питання утилізації мулового осаду.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини