Харків'яни отримають окрему квитанцію за доставку газу
21 січня 2020 12:24 ЖКГ
Харків'яни отримають окрему квитанцію за доставку газу З січня споживачі газу міста Харкова отримуватимуть два рахунки: один за газ від постачальника природного газу, другий - за його розподіл-доставку від АТ «Харківміськгаз».

Як повідомили на підприємстві, в 2020 році рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, з рахунків видалена плата за розподіл природного газу. Вартість послуг з доставки газу виключена із загального рахунку і виставлена ​​окремою квитанцією. Таким чином, споживачі зможуть побачити, кому і за які послуги платять кошти. Раніше вартість доставки газу вказувалася окремим рядком у загальному рахунку. Поділ платіжок відбудеться на території всієї країни.

Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта та залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році (з 1 жовтня по 30 вересня). Щомісячний платіж за доставку розраховується так: індивідуальний обсяг використаного газу ділиться на 12 частин і помножується на діючий тариф на доставку газу (з 1 січня - 0,36 грн (з ПДВ).

Наприклад, споживач з лічильником використав 80 куб м. газу в рік, ділить цю суму на 12 місяців, помножує на діючий тариф 0,36 грн. і отримує 2,39 грн (з ПДВ) в місяць. Щомісячна плата за доставку природного газу для споживачів, які використовують ресурс тільки для приготування їжі, тобто з газовою плитою, без лічильника, складе 1,18 грн на одну людину в місяць.

«Споживач може оплатити доставку одним платежем заздалегідь, за кілька місяців. Таким чином, він зменшить витрати на комісію банку при проведенні платежів. За умовами типового договору, вартість послуг з доставки газу побутовий споживач повинен оплачувати до 20 числа місяця, в якому надаються послуги, на підставі рахунку АТ «Харківміськгаз», - зазначили на підприємстві.

Довідка. ПАТ «Харківміськгаз» - підприємство, яке здійснює розподіл газу на території  Харкова. Протяжність розподільчих, ввідних, внутрішних газопроводів та газопроводів-вводів - понад 8 тис. км, щорічний обсяг транспортування природного газу - 1,4 млрд куб. м. Забезпечує природним газом понад 500 тис. домоволодінь та 3,5 тис. промислових підприємств, організацій, установ.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини