Харків'яни запалили свічки в пам'ять про ліквідаторів Чорнобильської катастрофи
25 квітня 2021 21:40 Суспільство
Харків'яни запалили свічки в пам'ять про ліквідаторів Чорнобильської катастрофи Акція «Запали свічку», приурочена до 35-тої річниці аварії на Чорнобильській АЕС, пройшла сьогодні, 25 квітня, в Молодіжному парку, біля пам'ятного знака чорнобильцям.

У заході взяли участь чорнобильці, вдови ліквідаторів, їхні сім'ї, представники міської влади. Присутні запалили свічки в пам'ять про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і символічно запустили в небо білі кульки.

Як повідомив голова Харківської міської громадської організації «Союз Чорнобиль» Анатолій Губарєв, міжнародна акція «Запали свічку» проводиться з 2011 року напередодні дня аварії. Торік у ній взяли участь жителі понад 160 міст у різних країнах. Він також повідомив, що в 1991 році в Харківській області проживало 34,5 тис. громадян, які постраждали внаслідок катастрофи, 19,5 тис. з них - учасники ліквідації аварії. Сьогодні живі 9,8 тис. ліквідаторів, 6,6 тис. з них - інваліди Чорнобиля, понад 3,6 тис. учасників живуть у Харкові. Анатолій Губарєв зазначив, що практично кожен другий ліквідатор пішов з життя не через вік, адже на момент аварії їм було у середньому 25-28 років.

«Ми згадуємо друзів, колег, які були у Чорнобилі або зробили величезний внесок у розвиток чорнобильського руху. Мені не вистачить зараз часу розповісти про Чорнобиль, про те, як ми гасили торфовища навколо станції, пожежу в ніч на 24 травня 1986 року. Чорнобиль для людства - пляма не на одну тисячу років. Кількість радіонуклідів, які були викинуті після аварії, приблизно дорівнює від 100 до 400 атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі. Радіоактивна хмара двічі обійшло навколо всієї земної кулі, і радіація дісталася всім. Коли говорять про те, що ядерна енергія - найчистіша і дешева, з цим можна погодитися, але в яку вартість ми можемо оцінити людські життя?» - зазначив Анатолій Губарєв.

Голова підрозділу «Діти Чорнобиля» Харківської міської громадської організації «Союз Чорнобиль» Валерій Шумаков повідомив, що «Діти Чорнобиля» намагаються об'єднати не тільки чорнобильців, вдів ліквідаторів, дітей Чорнобиля, але й воїнів-інтернаціоналістів і воїнів АТО.

«Сьогодні сюди прийшов мій товариш, з яким ми пройшли армію, потім Чорнобиль, і досі ми разом. Був у нас ще один друг, який, на жаль, кілька років тому помер. Ми - однополчани, яких об'єднує міцна дружба. Найголовніше, щоб було здоров'я. Я завжди радий бачити тут наших хлопців, на жаль, в ці жалобні для нашого покоління дні. Ми свій обов'язок виконали до кінця», - зазначив Валерій Шумаков.

Своєю чергою директор Департаменту по роботі з громадськими об'єднаннями Нікіта Стєрін повідомив, що у харківських чорнобильців є пільги на оплату комунальних послуг, на проїзд у громадському транспорті, які фінансуються з бюджету міської територіальної громади. Також одноразові виплати до 26 квітня отримують вдови чорнобильців, а у травні цього року й вдови, у яких не оформлений відповідний статус.

«Харківська міська рада намагається чути і вирішувати проблеми харківських чорнобильців, зустрічатися з ними. Секретар міськради Ігор Терехов приділяє велику увагу чорнобильцям. Ми намагаємося зробити так, щоб їм в нашому місті було комфортно і легше жити. Для нас це люди, які вчинили подвиг, і ми це пам'ятаємо незалежно від дати», - підкреслив Нікіта Стєрін.

Нагадаємо, що завтра, 26 квітня, о 8:00 у всіх храмах і монастирях Української Православної Церкви буде здійснений передзвін в пам'ять про загиблих в результаті аварії на ЧАЕС, а о 10:00 харків'яни покладуть квіти до пам'ятного знаку чорнобильцям у Молодіжному парку.

Довідка. Аварія на Чорнобильській АЕС - найбільша ядерна техногенна катастрофа в світі, яка сталася в ніч з 25 на 26 квітня 1986 року. Відразу ж після катастрофи загинула 31 людина, а близько 600 тис. ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації, що призвело до різних захворювань і смертей.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини