Міськрада ухвалила рішення про перейменування вулиць, парків та станції метро
20 листопада 2015 13:01 Суспільство
Міськрада ухвалила рішення про перейменування вулиць, парків та станції метро У Харкові перейменували 173 вулиці, чотири парки та сквери, а також станцію метро відповідно до закону про декомунізацію.

Відповідне рішення було прийняте сьогодні, 20 листопада, на сесії Харківської міської ради.

Як повідомив перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, до питання перейменування об'єктів топоніміки були залучені кращі історики міста, які працювали з архівами. За цей час до міської ради надійшло понад 2 тис. пропозицій від громадян та громадських організацій із варіантами нових назв, які, по можливості, враховувалися при прийнятті остаточного рішення. Зі 173-х вулиць 50-тьом повернули їхні історичні назви. Решта отримала імена видатних архітекторів, акторів, істориків, науковців діячів, філософів, ректорів вишів та інших знакових людей для Харкова та України.

Так, тепер у Харкові є вулиці, які носять імена акторів Леоніда Бикова, Марка Бернеса, Людмили Гурченко, художника Михайла Врубеля, медиків Любові Малої і Олександра Шалімова, ректора Харківського університету, письменника і перекладача Петра Гулака-Артемовського, машинобудівника Анатолія Підгорного, нобелівських лауреатів Льва Ландау і Семена Кузнеця та багатьох інших.

«Харків пишається своєю багатою історією. Але водночас бурхливі і трагічні події останнього часу зобов'язують віддати данину пам'яті нашим сучасникам. За ініціативою Харківської обласної державної адміністрації пл. Руднєва буде перейменована в пл. Героїв Небесної Сотні, ще одну вулицю пропонується назвати на честь харків'янина генерал-майора Ігоря Момота, який загинув при проведенні антитерористичної операції», - зазначив Ігор Терехов.

Також були перейменовані чотири парки та сквери. Так, сквер ім. 10-річчя Комуністичної спілки молоді України тепер називатиметься Карякін Сад, парк Ілліча - Ново-Баварським сквером, парк культури і відпочинку ім. Артема - парком Машинобудівників, сквер ім. Радянської України - сквером Тракторозаводським. Відповідно до закону, була перейменована одна станція метро - «Радянська». Тепер вона називатиметься ст. м. «Площа Конституції».

«Ми працювали над цими питаннями півроку за участю кращих істориків Харкова. Це вивірене рішення», - підкреслив Харківський міський голова Геннадій Кернес.

В бюджеті міста на 2016 рік буде закладено близько 10 млн грн на витрати, пов'язані з цим рішенням. Таким чином міська влада зніме фінансове навантаження з харків'ян, пов'язане з можливим переоформленням документів.

Також нагадаємо, що у всіх районах Харкова пройшли громадські слухання з питань перейменування об'єктів топоніміки. Загальноміські слухання, на яких планували розглянути перейменування головних вулиць і проспектів Харкова, а також районів міста, були зірвані активістами громадських організацій.

Відповідно до закону про декомунізацію, у Харкові підлягають перейменуванню Ленінський, Орджонікідзевський, Жовтневий, Фрунзенський і Дзержинський райони, і у харків'ян є три місяці, щоб визначитися з їхніми назвами.

З повним списком змін назв топонімів міста Харкова можна ознайомитися тут.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини