Набув чинності закон про право власності у багатоквартирному будинку
01 липня 2015 15:43 ЖКГ
Набув чинності закон про право власності у багатоквартирному будинку Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» набрав чинності, сьогодні, 1 липня, по всій країні.

Про нововведення в ефірі програми «Харків онлайн. День» на телеканалі «ОТБ» розповів начальник відділу з контролю за діяльністю житлових кооперативів та ОСББ Департаменту житлового господарства Олександр Біляцький.

За його словами, тепер самі власники квартир будуть відповідальні за утримання свого будинку і прибудинкової території в належному стані. Тепер мешканці фактично стали власниками покрівель, горищних і підвальних приміщень, ліфтів, землі біля будинку.

Управління будинком буде здійснюватися або через ОСББ, яке вони зможуть створити, або через керуючу компанію, яку вони виберуть більшістю голосів на загальних зборах. На цей вибір дається рік. Якщо ж до 1 липня 2016 року городяни не визначаться з керуючою компанією, міська рада призначить ту компанію, яку виберуть, за певними критеріями, на конкурсі.

Поки ж будинки будуть обслуговувати ті ж підприємства, що і раніше (будинки комунальної форми власності обслуговує КП «Жилкомсервіс»). «Зараз приватних управляючих компаній мало, але з прийняттям закону цей ринок зростатиме. Я рекомендую харків'янам уважно ставитися до цього питання і звертатися до нас, у відділ, щоб уникнути небажаних проблем і дізнатися всю необхідну інформацію», - зазначив Олександр Біляцький.

Також він повідомив, що кількість ОСББ зростає з кожним роком, адже мешканці стали замислюватися над тим, що вони господарі своїх будинків. А зі зростанням тарифів тепер кожен почав ще й думати про утеплення будинку, щоб максимально заощадити кошти. Олександр Біляцький підкреслив, що міська влада Харкова підтримує ЖК та ОСББ. З 2007 року в місті існує програма і виділяються кошти, які спрямовують на ремонт таких будинків.

Зазначимо, що з вересня для членів ОСББ в Харківській національній академії міського господарства ім. О. Бекетова проходитимуть вечірні курси.

Нагадаємо, що зараз у Харкові близько 8 тис. будинків комунальної форми власності. За їх капітальний і поточний ремонт, утримання внутрішньобудинкових електромереж та інженерних комунікацій несе відповідальність КП «Жилкомсервіс». Кошти на відповідні роботи виділяються з міського бюджету. Тепер же жителям нададуть перелік з 21 послуг, з яких вони повинні будуть вибрати частину послуг, які і передадуть керуючій компанії. З останньою городяни укладуть договори на обслуговування будинків і прибудинкових територій.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини