Новий порядок оформлення житлових субсидій: роз'яснення міськради
14 травня 2018 15:39 Суспільство
Новий порядок оформлення житлових субсидій: роз'яснення міськради З 1 травня в Україні діють нові умови надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Згідно з прийнятими Кабінетом Міністрів змінами, з травня поточного року субсидія призначається двічі на рік - у травні (на неопалювальний період з 1 травня по 30 вересня) і в жовтні (на опалювальний період з 1 жовтня по 30 квітня).

З 1 травня субсидія на оплату ЖКГ деяким категоріям домогосподарств призначається тільки після надання ними нових заяви і декларації, якщо в складі домогосподарства є:

- непрацюючі особи працездатного віку, у яких або відсутні доходи, або вони менше мінімальної заробітної плати;
- внутрішньо переміщені особи;
- особи, члени сім'ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;
- особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);
- особи, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають;
- сім'ям, в яких відбулися зміни в складі сім'ї;
- сім'ям, які за станом на травень 2018 року мають прострочену більше 2 місяців заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг на суму 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (понад 340 грн).

Також уряд розширив перелік умов, при яких субсидія не призначається. При цьому нові правила поширюються на всіх членів сім'ї особи зі складу домогосподарства, яка звернулася за призначенням субсидії.

Так, з травня 2018 року на право призначення субсидії впливає не тільки придбання і оплата послуг на суму понад 50 тис. грн, але також придбання протягом останнього року права власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб, будівельні матеріали та інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис. грн.

Крім того, субсидія на оплату послуг ЖКГ не призначається в разі, якщо загальна площа квартири перевищує 120 кв. м, будинку - 200 кв. м.

При наявності вищевказаних обставин субсидія може призначатися за рішенням комісії, виходячи з конкретних обставин. Рішення про призначення (відмову в призначенні) субсидії в таких випадках приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Зазначимо, що також змінені правила розрахунку доходів для призначення субсидії - тепер враховуються доходи не тільки осіб, яким призначається субсидія, а й членів їхніх сімей, зареєстрованих за іншою адресою.

З більш детальною інформацією про новий порядок призначення субсидій можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 27 квітня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 № 1022», якою введено оновлений порядок надання житлових субсидій.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини