Ще кільком видатним харків'янам встановлять меморіальні дошки
28 вересня 2018 19:03 Місто
Ще кільком видатним харків'янам встановлять меморіальні дошки Звернення щодо встановлення меморіальних дощок видатним харків'янам розглянули сьогодні, 28 вересня, члени міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища.

Її засідання провів перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов.

Члени комісії підтримали звернення щодо встановлення меморіальної дошки Почесному громадянину міста Харкова, Герою Радянського Союзу Федору Пуртову і кардіологу, академіку, Герою України, почесній харків'янці Любові Малій. Наступного року виповниться 100 років від дня її народження, тому Національний інститут терапії НАМН України, який носить її ім'я, звернувся з проханням встановити меморіальну дошку лікарю на будинку по Пушкінському в'їзду, 5, де вона жила. Перша меморіальна дошка Любові Малій встановлена ​​на будівлі Харківського національного медичного університету. Також у місті є проспект, який носить її ім'я.

Крім того, на комісії розглянули звернення колективу Заводу імені В. О. Малишева про встановлення на пр. Незалежності, 5 пам'ятної дошки Почесному громадянину міста Харкова В'ячеславу Пивоварову, який довгий час очолював підприємство, і звернення ректора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Віля Бакірова про відкриття на будівлі по пр. Курчатова, 31 меморіальної дошки громадському активісту Ігорю Толмачову, який загинув під час теракту в Харкові.

Члени комісії підтримали встановлення меморіальної дошки на фасаді будівлі школи №19 лікарю-рентгенологу та громадському діячеві В'ячеславу Супоніну, який займався пошуковими роботами жертв Другої світової війни; а на будівлі по вул. Проскури, 8 - фізику, професору Івану Тургенєву, який стояв біля витоків створення Харківської телестудії. Крім того, було підтримане звернення Харківського обласного комітету «Дробицький Яр» з проханням встановити на будівлі по вул. Багалія, 11 меморіальну дошку математику, академіку Сергію Бернштейну, який працював у Харкові у 1930-ті роки.

Також на міських вулицях планують встановити меморіальни дошки в пам'ять про Заслуженого діяча мистецтв УРСР, скульптора Михайла Овсянкіна (на вул. Дерев'янка, 11), дошку-покажчик на честь найменування вулиці іменем Заслуженого машинобудівника України Олександра Шпейєра та пам'ятні дошки воїнам інтернаціоналістам:

- на будівлі спеціалізованої школи №10 - Володимирові Шевченку;
- на будівлі спеціалізованої школи №66 - Олександрові Ханафєєву та Юрію Іванову; 
- на будівлі загальноосвітньої школи №35 - Анатолію Ріке.

З таким проханням до міської ради звернулися представники Харківської міської Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Крім того, у зв'язку з відкриттям нового Велоцентру на Білгородському шосе зупинку «Вулиця Макаренка» планують перейменувати на «Велоцентр».

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини