У харків'ян став частіше псуватися зір
06 червня 2018 16:54 Медицина
У харків'ян став частіше псуватися зір Рівень захворюваності органів зору серед харків'ян в останні роки помітно зріс.

Про це сьогодні, 6 червня, на засіданні постійної комісії з питань соціального захисту та охорони здоров'я Харківської міської ради повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Юрій Сороколат.

За його словами, 2017 року кількість вперше зареєстрованих захворювань органів зору склала 69,4 тис. випадків, що на 3,1 тис. (+4,5%) більше в порівнянні з 2016 роком. Найчастіше пацієнти зверталися до медиків із захворюваннями кришталика, сітківки, коньюнктиви, з аномаліями рефракції. На думку фахівців, це може бути пов'язано зі зростанням кількості хвороб серцево-судинної і центральної нервової систем, збільшенням зорового навантаження при виконанні професійної діяльності.

У 2017 році в стаціонарі Харківської міської клінічної лікарні №14 ім. Гіршмана лікувалися 12,6 тис. пацієнтів, що на 1,2 тис. більше, ніж у 2016 році. У дитячому відділенні лікарні пройшли курс лікування 1,8 тис. дітей, з них оперативне лікування отримали 1 тис.

«На базі дитячого відділення впроваджуються сучасні технології хірургічного лікування дітей з вродженою, травматичною та ускладненою катарактою, різних видів косоокості, відшарування сітківки тощо. Але і доросле відділення теж не відстає. Для лікарні імені Гіршмана у 2016 році було закуплене медичне обладнання на 13,6 млн грн, у 2017 році - на 2,1 млн грн. Зараз лікарня може надавати всі види офтальмологічної допомоги на високому рівні», - зазначив Юрій Сороколат.

Він також повідомив, що торік за рахунок коштів бюджету міста Харкова було проведено 759 операцій з видалення катаракти з імплементацією штучного кришталика для соціально незахищених громадян. У 2018 році на закупівлю наборів для заміни кришталика виділено 5 млн грн.

Головний лікар Харківської міської клінічної лікарні №14 Михайло Ковтун підтвердив, що потік пацієнтів не зменшується, більше того, доводиться приймати жителів Харківської області та навіть інших регіонів.

«У нас серйозно покращилася якість надання допомоги. Ми впроваджуємо нові технології, отримуємо сучасне обладнання і намагаємося не відставати від світових тенденцій. Наприклад, сильно виріс рівень дитячої хірургії, тепер до нас їдуть з усієї України. Працює дуже гарний вітреоретинальний хірург, до якого теж люди йдуть. За міською програмою постійно надається допомога малозабезпеченим. Загалом, роботи дуже багато», - резюмував Михайло Ковтун.

Довідка. У Харкові офтальмологічна амбулаторна допомога надається на базі 33 спеціалізованих офтальмологічних кабінетів, які знаходяться в комунальних закладах охорони здоров'я. Стаціонарна допомога надається на 270 ліжках Харківської міської клінічної лікарні №14 ім. Гіршмана, з них 40 - у дитячому відділенні. В офтальмологічній службі міста працюють 102 фахівця.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини