У Харкові минулого року найбільше податків надійшло від держуправління та оборони
30 січня 2023 08:47 Економіка
У Харкові минулого року найбільше податків надійшло від держуправління та оборони Департамент адміністративних послуг та споживчого ринку проаналізував податкові надходження у розрізі галузей економіки.

За інформацію Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, у 2021 році в галузевій структурі податкових надходжень до бюджету Харківської міської територіальної громади від платників податків  переважала галузь торгівлі, частка надходжень від якої складала майже 17%.

Друге місце у 2021 році належало галузі промисловості, питома вага податкових надходжень від якої складала майже 14%, у тому числі за рахунок переробної промисловості (13,4%), в структурі якої переважало машинобудування, виробництво харчових продуктів та напоїв, хімічна та нафтохімічна промисловість, металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів.

Сфера інформації та телекомунікацій знаходилась на третьому місці, частка податкових надходжень від якої складала 12%, що пов’язано з великою кількістю ІТ-спеціалістів у місті та потужним кластерним об’єднанням.

Далі галузі економіки за часткою податкових надходжень були розподілені таким чином:

- державне управління й оборона, обов'язкове соціальне страхування - майже 10%;
- операції з нерухомим майном - майже 9%;
- освіта - 7,6%;
- професійна, наукова та технічна діяльність - 6,6%;
- охорона здоров'я та надання соціальної допомоги - 5,5%.

У 2022 році війна внесла певні корективи в діяльність платників податків, що позначилось на галузевій структурі податкових надходжень до бюджету Харківської міської територіальної громади.

Так, за інформацією Головного управління ДПС у Харківській області, за підсумками 2022 року найбільше податкових відрахувань надійшло від галузей державне управління й оборона, обов'язкове соціальне страхування, які становили 30,7% у загальному обсязі надходжень або в 3,1 раза більше, ніж у 2021 році. На другому місці знаходиться сфера інформації та телекомунікацій, частка податкових надходжень від якої збільшилась на 1,6% порівняно з 2021 роком та склала 13,6%. Також збільшилась частка податкових надходжень від галузей освіти, охорони здоров'я та надання соціальної допомоги, яка становила 9,2% і 5,7% відповідно.

У той же час помітно зменшились податкові надходження від сфери торгівлі, питома вага яких становить 10,3% в загальному обсязі надходжень, що на 6,7% менше, ніж у 2021 році. Крім цього, майже вдвічі зменшилась частка податкових надходжень від діяльності промислових підприємств, яка склала лише 7,9%. Найбільше зменшення податкових надходжень відбулось у сфері операцій з нерухомим майном, частка яких скоротилась до 3%.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Теги:
Друкувати
Останні новини