У Харкові обговорили проблеми сімей з особливими потребами
16 листопада 2017 18:35 Суспільство
У Харкові обговорили проблеми сімей з особливими потребами Форум «Вчимося жити разом», присвячений мультидисциплінарній допомозі дітям з особливими потребами та їхнім сім'ям, пройшов сьогодні, 16 листопада, у Харківській школі архітектури.

Відкрили форум дружина Президента України Марина Порошенко та голови різних міністерств країни. Також у ньому взяли участь представники міжнародних організацій, громадськість, журналісти, батьки дітей з особливими потребами, люди з інвалідністю, які могли поставити питання спікерам на тему медичної, соціальної, психологічної допомоги, створення доступної інфраструктури, освіти і працевлаштування.

У третій панельній дискусії «Для чого громаді інклюзивне суспільство?» взяла участь заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

Вона зазначила, що інклюзія починається з народження людини, коли вона вже знаходиться у процесі включення в суспільне життя. З цього моменту найголовнішу роль в її житті відіграють батьки та родина, від яких залежить 90% успіхів цієї людини надалі.

«Є мами, які виховують «сонячних» дітей. Вони беруть участь у всіх заходах, показують нам малюнки своїх дітей, влаштовують покази мод, концерти. Інклюзія необхідна як розуміння того, що ти повинен бути поряд з особливою людиною, якщо їй знадобитися допомога, що особливості іншої людини - не привід для осуду і ненормальної поведінки. Правильне ставлення суспільства до інклюзії породжує відсутність агресії у суспільстві», - сказала віце-мер.

Батьки ставили багато питань щодо того, що їм робити, коли на вулиці їхніх дітей неправильно сприймають. Світлана Горбунова-Рубан зазначила, що готова надати допомогу у виборі фахівців, які допоможуть пройти цей важкий період. Зокрема, порекомендувала Благодійний фонд «Інститут раннього втручання» та його директора Ганну Кукурузу як фахівця, який не тільки працює з дітьми, а й видає спеціальну літературу, що допоможе прояснити багато моментів.

Вона зазначила, що якщо у людей з особливими потребами та їхніх близьких виникають питання і проблеми, то вони можуть звернутися до неї, інших заступників міського голови за телефонами, вказаними на сайті Харківської міської ради, а також звернутися до довідкової інформації про громадські організації на сайті «Єдиної соціальної мережі міста Харкова». Також вона повідомила, що як викладач університету рекомендує своїм студентам з особливими потребами включатися в роботу неурядових громадських організацій, щоб проявити себе. 

«Тема інклюзії на сьогоднішній день дуже актуальна. За роки незалежності ми тільки почали про це говорити. Суспільство прийшло до того, що це важлива тема і що вона дає людській спільноті, але, щоб люди виїжджали на інвалідних візках на вулицю, вони повинні вірити людям, які їх оточують, тому ми зібралися тут сьогодні, щоб скоординувати зусилля влади, громадськості та створити, як наслідок, інклюзивне суспільство», - зазначила віце-мер.

Нагадаємо, що у Харкові з 2010 року зробили доступними 62 навчальних заклади, у 52-х встановили кнопки виклику. З 1 вересня діти з особливими потребами вчаться в 19 інклюзивних класах. У планах - створити такі класи в кожному районі Харкова. Також у міській раді проходять засідання комітету забезпечення доступності маломобільних груп, інспектуються об'єкти соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, за підсумками яких встановлюються пандуси і кнопки викликів. Зараз у місті оголошено відкритий конкурс студентських робіт «Місто без бар'єрів». Студенти-архітектори працюватимуть над доступністю установ культури для людей з інвалідністю. На території соціального готелю планують відкрити Міський центр для реабілітації людей з інвалідністю та учасників АТО, які отримали поранення в зоні військового конфлікту. 

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини