У Харкові перевірили доступність вокзалів та аеропорту для людей з інвалідністю
24 квітня 2019 19:31 Суспільство
У Харкові перевірили доступність вокзалів та аеропорту для людей з інвалідністю Засідання Комітету забезпечення доступності маломобільних груп населення до об'єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури відбулося сегодн, 24 квітня, в Харківській міській раді.

У ньому взяли участь заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, віце-президент громадської організації інвалідів «Креавіта» Олена Шингарьова, директори профільних департаментів міської ради, голови депутатських комісій, заступники голів районних адміністрацій, лідери громадських організацій.

Першим учасники засідання обговорили питання доступності навчальних закладів міста для дітей з інвалідністю. Як повідомила головний спеціаліст відділу загальної середньої освіти Департаменту освіти Вікторія Литвинова, на сьогоднішній день у 24 школах Харкова функціонують 57 інклюзивних класів. У них навчаються 108 дітей з інвалідністю, з яких - 38 школярів на інвалідних візках, в тому числі 8 дітей навчаються в спеціалізованій школі №124, яка оснащена всім необхідним для дітей з обмеженими можливостями, ще три дитини вчаться в школах на загальних підставах, інші навчаються вдома.

«Станом на 1 квітня в установах освіти облаштовано 100 пандусів, близько 400 кнопок виклику персоналу, 8 спеціальних туалетних кімнат та 4 підйомника. 76 шкіл комунальної форми власності мають архітектурну доступність на 1 поверх будівлі. Ця робота триває, і в 2019 році заплановано обладнати пандусами ще 10 харківських шкіл», - зазначила Вікторія Литвинова.

У свою чергу віце-мер Світлана Горбунова-Рубан доручила Департаменту освіти шляхом анкетування провести опитування серед батьків, що мають дітей з інвалідністю шкільного або дошкільного віку, щоб дізнатися, яку форму навчання для своїх дітей вони готові підтримати.

«Нам треба розуміти, чого потребує суспільство, і в залежності від цього планувати масштаби цієї роботи. Ми можемо иніціювати велику міську програму з точки зору здобуття середньої освіти дітьми шкільного віку, а для цього ми повинні мати відповідні цифри і розуміти, яка форма навчання необхідна», - підкреслила Світлана Горбунова-Рубан.

Учасники засідання також провели моніторинг доступності громадських туалетів для людей з обмеженими можливостями. За словами заступника директора Департаменту комунального господарства Евеліни Станкус, на балансі КП «Харківзеленбуд» вісім громадських туалетів, три з них доступні - в саду ім. Шевченка, на пр. Незалежності і ще один у Новобаварському районі. Цього року два сучасних туалети для маломобільних груп планують побудувати в Саржиному яру і саду ім. Шевченка. Обладнаний сучасними санвузлами для людей з інвалідністю й Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького, який знаходиться на балансі Департаменту культури.

Члени комітету також обговорили доступність для маломобільних груп автостанцій, Південного вокзалу та аеропорту «Харків». Так, за інформацією заступника директора Департаменту інфраструктури Олександра Куколя, на балансі КП «Харківпас» три автовокзали - на вул. Героїв Праці, Центральному ринку і Холодній горі. Всі об'єкти доступні для маломобільних груп - вони обладнані пандусами, спецтуалетами та касами для інвалідів.

Про досягнення в плані доступності розповів заступник начальника вокзала станції «Харків-Пасажирський» Віталій Паламарчук. Він повідомив, що вокзал обладнаний пандусами, має спецпідйомник для людей на інвалідних візках, також є трапи для заїзду в вагони і, при необхідності, інвалідні візки. При цьому він зазначив, для того щоб скористатися послугою підйомника, необхідно заздалегідь повідомити керівництву вокзалу.

«Для безпечного проїзду на інвалідних візках з 2-ї по 6-ту платформи з південного боку вокзалу є пішохідний перехід з гумовим покриттям. Обладнана каса з продажу квитків для людей на візках, а також камери схову в залах очікування. У приміщеннях вокзалу розміщені інформаційні стенди і таблички зі шрифтом Брайля, для людей з проблемами слуху є голосові маячки. У залі сервісних послуг у нас розміщені тактильні мати на підлозі, щоб з їх допомогою люди могли орієнтуватися, в якому напрямку йти», - повідомив Віталій Паламарчук.

Одним з доступних об'єктів для людей з інвалідністю також був відзначений Міжнародний аеропорт «Харків». Начальник служби з організації перевезень ТОВ «New systems AM» (Міжнародний аеропорт «Харків») Антон Падалка повідомив, що всі норми безбар'єрності були враховані в аеропорту ще на етапі його будівництва.

«Усі в'їзди в будівлю і термінали, а також в'їзди і переїзди зі стоянки облаштовано пандусами. У будівлі аеропорту є сім туалетів, в кожному з яких обладнана кімната для людей з інвалідністю. Також в аеропорту є ліфти. Для зручності посадки на борт були проведені два трапи, що дозволило забезпечити пасажирам на візках комфортну посадку в літак», - зазначив Антон Падалка.

Крім того, за його словами, в аеропорту є група співробітників, які відповідають за обслуговування пасажирів з обмеженими можливостями. В наявності у персоналу й інвалідні візки, в тому числі вузькі - для зручності проїзду по салону літака.

Зазначимо, на наступному засіданні члени комітету планують після проведеного анкетування знову розглянути питання доступності шкіл, а також продовжать моніторинг ситуації в сфері доступності громадських туалетів для людей з обмеженими можливостями, в тому числі в метрополітені.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини