У Харкові почалася вакцинація домашніх тварин проти сказу
02 березня 2020 17:46 Суспільство
У Харкові почалася вакцинація домашніх тварин проти сказу Планова вакцинація домашніх тварин проти сказу стартувала сьогодні, 2 березня, на усіх 66 дільницях КП «Жилкомсервіс» і триватиме до 23 квітня.

Як повідомила начальник відділу Департаменту житлового господарства Вікторія Богатир, вакцинація проводиться безкоштовно за рахунок держави. Власникам домашніх вихованців необхідно сплатити тільки довідку в розмірі 5 грн про те, що тварина щеплена.

«У період планової вакцинації, тобто за півтора весняних місяці, щороку в Харкові прищеплюється близько 4,5 тис. тварин. В інший час власники також користуються послугами державних і приватних клінік, і, таким чином, загалом по місту прищеплюється 35-40 тис. тварин. Це правильний і необхідний крок, оскільки в останній час у Харкові фіксується 4-6 випадків захворювання на сказ щороку. Цього року вже був один такий випадок в Основ'янському районі, де захворів нещеплений домашній кіт. Від його укусів постраждало двоє людей», - зазначила Вікторія Богатир.

Вона нагадала, що у випадку зараження тварини на сказ явні ознаки, в тому числі прояв агресії, можна виявити приблизно на 10-й день після інфікування. Також для хворої тварини характерні світлобоязнь і боязнь води, слинотеча і судоми.

У перший день вакцинації на дільниці №58 КП «Жилкомсервіс» (пл. Героїв Небесної Сотні, 28) щеплення тваринам робив завідувач дільничною лікарнею ветеринарної медицини №2 Олексій Парафіло. За його словами, прищеплюються коти і собаки старше трьох місяців.

«Деякі власники не хочуть вакцинувати своїх тварин і тим самим наражають на небезпеку себе та оточуючих. Це захворювання дуже небезпечне, воно веде до смерті і тварини, і людини. Щоб цього не сталося, щеплення від сказу необхідно робити щорічно», - підкреслив ветеринар.

Нагадаємо, що зараз вакцинація проводиться для домашніх вихованців власників, які проживають у будинках комунальної форми власності. Інформаційні оголошення про дату, місце і час проведення вакцинації розміщені на дошках оголошень у житлових будинках. У випадку відсутності оголошення можна звернутися за інформацією за телефонами: (057) 760-72-93; (057) 252-51-00; (057) 775-33-10.

Власники тварин, які проживають у будинках ОСББ, ЖБК та відомчих будинках, можуть звернутися за інформацією до найближчої дільниці КП «Жилкомсервіс» або за телефоном: (057) 760-72-93.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини