У Харкові посилюють боротьбу з поширенням наркотиків
01 лютого 2021 16:37 Місто
У Харкові посилюють боротьбу з поширенням наркотиків Меморандум про взаємодію у сфері запобігання поширенню наркоманії серед населення в місті Харкові був підписаний сьогодні, 1 лютого, у Харківській міській ради.

Меморандум підписали в.о. міського голови Ігор Терехов, начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Андрій Рубель, начальник Управління патрульної поліції в Харківській області Альона Стрижак та начальник Управління боротьби з наркозлочинністю у Харківській області Ігор Туржанський. Також у заході взяли участь заступники міського голови, представники правоохоронних органів та громадськості. 

Як повідомив Ігор Терехов, у Харкові працює програма «Чисте місто». Комунальні служби зафарбовують написи на фасадах з адресами наркокрамниць, була створена інтерактивна карта з місцями, де поширюються наркотики, але роботу з протидії наркоманії потрібно продовжити на більш високому рівні. За його словами, меморандум об'єднає зусилля міської влади, поліції та громадськості, яку залучить мерія.

«Ведеться поширення на дитячих майданчиках, у житлових мікрорайонах. Ми повинні покласти цьому край і оголосити найжорстокішу війну наркоманії. Під час наради, яку провів у Харкові міністр МВС, я звернувся з проханням приділити увагу цьому питанню. Наше завдання - створити безпечне місто, в якому не поширюються і не вживаються наркотики. Це складно. Я розумію ступінь протидії, але ми зобов'язані це зробити заради майбутнього Харкова й сформувати нетерпимість до наркотиків», - сказав Ігор Терехов.

Крім того, в.о. міського голови зазначив, що потрібно приділити увагу лікуванню і реабілітації наркозалежних. Зараз у міських диспансерах такого профілю знаходяться 770 осіб, які повинні отримати гарне медичне обслуговування і повернуться до нормального життя. За його словами, потрібно на державному рівні прописати чіткі вимоги до таких установ, які вони будуть зобов'язані виконувати для отримання дозвільних документів. Також Ігор Терехов повідомив, що у Харкові планується створити телефон гарячої лінії для звернень мешканців щодо розповсюдження наркотиків.

Своєю чергою начальник Головного управління Нацполіції Андрій Рубель зазначив, що існує проблема закладок, написів на стінах біля шкіл, притонів, де розповсюджуються наркотики, проблема лікування наркозалежних. За його словам, правоохоронці провели чотириденну операцію за участю 621 працівника. Всього було проведено 386 обшуків у Харківської області, 300 з яких – на території міста. У ході операції 80 особам було оголошено про підозру, 16 осіб затримано, закрито три телеграм-канали, які діяли на території міста, але адмініструвались з інших регіонів – Одеси, Запоріжжя, звідки передавали накротики. За його словам, була вилучена велика кількість наркотичних речовин, правопорушники затримані і знаходяться в СІЗО. 

Також, за словами Андрія Рубеля, у Нацполіції переформатують підрозділи боротьби з наркозлочинами. У Харківській області буде збільшено штат оперативних працівників, а слідству дано вказівку приділяти цьому питанню значну увагу.

«Сьогоднішня подія підтверджує наміри поліції працювати у тісній взаємодії з керівництвом міста. Я вас запевняю, що це не показова акція. Ми готові співпрацювати з усіма людьми, які надаватимуть нам інформацію про місця та осіб, які цим займаються», - підкреслив Андрій Рубель.

Нагадаємо, що програма з протидії поширенню наркотиків «Чисте місто» була ухвалена у Харкові 1 серпня 2019 року.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини