У Харкові представили послугу «єМалятко»
03 січня 2020 19:03 Суспільство
У Харкові представили послугу «єМалятко» Презентація унікального сервісу «єМалятко» відбулася сьогодні, 3 січня, у Харківському міському перинатальному центрі.

Як повідомила заступник міністра цифрової трансформації України Людмила Рабчинська, сервіс передбачає об'єднання 10 послуг для батьків новонароджених в одну послугу. Якщо раніше, за її словами, батькам необхідно було відвідати різні державні установи 11 разів, принести 37 документів і витратити на це близько 30 годин, то тепер потрібно заповнити тільки одну заяву і присвятити цьому лише 20 хвилин.

«Ми хочемо якомога більше спростити життя батьків, які звертаються за цією послугою, щоб вони не відчували незручностей. Жодна країна в світі не дає стільки послуг на основі однієї заяви. Крім того, «єМалятко» - це ефективний інструмент у боротьбі з корупцією, адже більше ніхто і ніколи не буде вимагати нічого зайвого від батьків. Зараз послуга запущена в тестовому режимі в Харкові. А потім, протягом місяця, вона з'явиться ще в 10 українських містах: Києві, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Івано-Франківську, Львові, Луцьку, Вінниці та Маріуполі», - зазначила Людмила Рабчинська.

Вона також вручила свідоцтво про народження Владиславу і Наталі - новоспеченим батькам Данііла, які отримали у пологовому будинку шість послуг за однією заявою:
⁃ державну реєстрацію народження;
⁃ визначення походження дитини;
⁃ призначення допомоги при народженні дитини;
⁃ реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
⁃ визначення приналежності новонародженої дитини до громадянства України;
⁃ внесення інформації про дитину до Єдиного державного демографічного реєстру.

Як повідомила заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан, відсьогодні сервіс «єМалятко» доступний у всіх пологових будинках міста Харкова, де прийомом заяв від батьків займатиметься працівник відділу РАЦС.

За словами заступника Харківського міського голови з питань цифрової трансформації Олега Дробота, зовсім скоро отримати послугу «єМалятко» можна буде не тільки у пологовому будинку.

«Ми плануємо впровадити цей сервіс у відділах РАЦС і в центрах надання адміністративних послуг, щоб городяни могли звернутися до «єМалятка» у зручному місці і в зручний час. Примітно, що саме в Харкові цей проєкт був реалізований першим в Україні, адже наше місто зусиллями мера Геннадія Кернеса стало на шлях повної діджиталізаціі. Я вважаю, що це початок цифрової трансформації не тільки міста Харкова, а й усієї країни», - підкреслив Олег Дробот.

Поки ж, щоб скористатися сервісом «єМалятко» у пологових будинках, батькам при собі необхідно мати паспорти, ідентифікаційні коди, гроші в розмірі 13,6 грн на банківській картці або на рахунку мобільного телефону (для реєстрації місця проживання), дані банківської картки для соціальної виплати.

На презентацію у Харкові сервісу «єМалятко» у своєму «Телеграм»-каналі відреагував і міський голова Геннадій Кернес.

«Одна заява замість 37 папірців! І чимало зекономленого часу. З сьогоднішнього дня такий «дембель» гарантований усім малюкам харківських пологових будинків. Дякую Мінцифрі, що довірили старт, і всій нашій команді за продуктивну роботу. Харків - місто молодих, важливо допомогти їм у новій ролі батьків, показати, що Україна цінує своє майбутнє і своїх людей», - написав міський голова.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини