У Харкові відкрили меморіальну дошку Олександрові Мещанінову
05 грудня 2019 17:29 Суспільство
У Харкові відкрили меморіальну дошку Олександрові Мещанінову Урочисте відкриття меморіальної дошки видатному вченому, філософу, педагогу, лікарю, професору Олександру Мещанінову відбулося сьогодні, 5 грудня, у міській дитячій клінічній лікарні №19.

У заході взяли участь представники міської влади, Харківської медичної академії післядипломної освіти, жителі міста.

«У 1919 році Олександр Мещанінов виграв конкурс на заміщення посади головного лікаря Холодногірської лікарні і пропрацював на цій посаді 35 років. У воєнні роки він врятував понад дві тисячі поранених солдатів від неминучої загибелі. Також допомагав похилим людям, бідним жителям Холодногірського району, яким потрібна була їжа та одяг. Рятував молодих людей від відправлення до Німеччини (ставив їм діагнози, з якими не посилали на роботи). 11 липня 1945 року Олександра Мещанінова нагородили орденом Трудового Червоного Прапора. Ми завжди пам'ятатимемо про цю людину. Невипадково за його справи і подвиги Олександр Мещанінов був визнаний Праведником народів світу», - зазначили учасники заходу.

Присутні поклали до пам'ятного знаку квіти.

Довідка. Олександр Іванович Мещанінов народився 16 серпня 1879 року в місті Путивлі Курської губернії. Батько помер через кілька днів після народження сина, залишивши родину практично без засобів до існування. Вдова віддала сина на піклування брата до Києва, який влаштував племінника у гімназію.

Медицину Олександр Мещанінов освоїв у Київському університеті. До 1954 року він провів близько 15 тис. операцій. Протягом багатьох років був почесним головою обласного та міського товариства хірургів, членом ради професорів Харківського медичного інституту. Помер 1 січня 1965 року. Попрощатися зі знаменитим хірургом прийшли тисячі харків'ян. Іменем професора Мещанінова у Харкові названа одна з вулиць і міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної допомоги.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини