У Харкові відкрили перший в Україні пам'ятник поетові Нізамі Генджеві
15 вересня 2021 16:50 Культура
У Харкові відкрили перший в Україні пам'ятник поетові Нізамі Генджеві Пам'ятник класику азербайджанської поезії Нізамі Генджеві відкрили сьогодні, 15 вересня, на пл. Фейєрбаха.

Монумент встановили на честь 880-тої річниці від дня народження мислителя. У відкритті пам'ятника взяв участь секретар Харківської міської ради Ігор Терехов.

Він зазначив, що 1 червня Харківська міськрада та Посольство Азербайджанської Республіки в Україні підписали Двосторонню заяву. Крім розширення співпраці у галузі культури, освіти, науки, охорони здоров'я, документ передбачав відкриття пам'ятника Нізамі Генджеві, і сьогодні ця подія відбулася. Секретар міської ради повідомив, що автором пам'ятника став Почесний громадянин міста Харкова, скульптор Катіб Мамедов.

«Сьогодні в Харкові - знакова подія. Ми відкриваємо перший в Україні пам'ятник мислителю і поету Нізамі Генджеві. Тут зібралися харків'яни, гості з Азербайджану, і це вкотре доводить, що Харків - багатонаціональне місто, де підтримують один одного і разом працюють заради кращого майбутнього. Дякую всім, хто брав участь у створенні монумента, благоустрої цього скверу. Я вдячний, що Азербайджан обрав наше місто для створення пам'ятника цій великій людині», - зазначив Ігор Терехов.

Довідка. Абу Мухаммед Ільяс ібн Юсуф, відомий під псевдонімом Нізамі Генджеві, - поет середньовічного Сходу. На честь його 850-річчя 1991 рік був оголошений ЮНЕСКО роком Нізамі. В Азербайджані цей, 2021-й, рік носить ім'я поета.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Теги:
Друкувати
Останні новини