У Харкові встановили меморіальну дошку видатному дитячому лікарю-інфекціоністу
26 листопада 2020 14:09 Суспільство
У Харкові встановили меморіальну дошку видатному дитячому лікарю-інфекціоністу Відкриття меморіальної дошки відомому лікарю-педіатру, інфекціоністу Костянтину Макаренку відбулося сьогодні, 26 листопада, на фасаді будинку по пр. Любові Малої, 22, в якому він мешкав.

У заході взяли участь представники міської ради, духовенства, учні, колеги і рідні Костянтина Макаренка. Відкриття меморіальної дошки приурочено до 90-річчя від дня народження дитячого лікаря та вченого. Ініціатор встановлення пам'ятного знака - Харківська обласна асоціація педіатрів.

Зазначимо, Костянтин Макаренко 38 років пропрацював у Харківській медичній академії післядипломної освіти, де заснував кафедру дитячих інфекційних захворювань. У будинку по пр. Любові Малої, 22 вчений жив з 1969 по 2008 рік.

«Поки ми пам'ятаємо тих людей, які принесли нашому місту інтелектуальну славу, вони продовжують жити серед нас. Живуть їхні наукові відкриття і життєва філософія. А учні як носії і продовжувачі справи Костянтина Костянтиновича несуть велику відповідальність і перед харківською територіальною громадою, і перед людством в цілому. Знання і досвід їхнього вчителя не знали кордонів. І те, що сьогодні, в день 90-річчя Костянтина Костянтиновича, учні відкривають меморіальну дошку своєму вчителеві, говорить багато про що», - сказала заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

Учні та колеги лікаря зазначили, що Костянтин Костянтинович був талановитим вченим, педагогом і неперевершеним лектором. Завдяки йому поглиблені знання з питань інфекційних хвороб у дітей отримали тисячі лікарів з України та інших країн світу, серед яких багато завідувачів кафедр, лабораторій, клінік і відділень медичних установ країни.

«З Костянтином Макаренком ми працювали з 1996 року і до його останніх днів. Я проходив у нього аспірантуру. Крім наукової та педагогічної діяльності, він завжди консультував хворих, брався за найважчі випадки. Він був неперевершеним клініцистом. Костянтин Костянтинович працював над передовими методами діагностики: застосовував свої алгоритми, за якими призначав лікування ще до отримання результатів аналізів. Як лікар він прекрасно відчував симптоматику, і у важких випадках саме це врятувало життя багатьом дітям», - зазначив завідувач лабораторії протимікробних засобів Інституту мікробіології та імунології імені І. І. Мечникова Віктор Казмірчук.

До ювілею лікаря та вченого його учні також видали книгу про його життєвий і творчий шлях. На завершення церемонії відкриття меморіальну дошку Костянтину Макаренку освятили і поклали до неї квіти.

Довідка. Костянтин Макаренко - дитячий лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук, доцент, засновник і керівник кафедри дитячих інфекційних хвороб Харківської медичної академії післядипломної освіти. Народився 26 листопада 1930 року в с. Гніляково Одеської обл. Вищу освіту здобув в Одеському медінституті.

З вересня 1962 року його життя було пов'язане з Українським інститутом удосконалення лікарів. Так, у 1962 - 1966 рр. працював асистентом кафедри педіатрії №1, в 1966 - 1993 рр. - доцентом по курсу інфекційних хвороб у дітей. У 1993 році в Харківській медичній академії післядипломної освіти він заснував кафедру інфекційних хвороб, якою завідував до 2000 року. Крім того, з 1997 по 2000 рік працював доцентом кафедри педіатрії, акушерства і гінекології Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна.

Костянтин Макаренко є автором понад 200 наукових публікацій, присвячених проблемам інфекційних хвороб у дітей. З 2000 по 2008 рр. працював над монографіями. Помер 9 грудня 2008 року після важкої і тривалої хвороби.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Теги:
Друкувати
Останні новини