У міськраді пройшов прийом почесних громадян Харкова
27 грудня 2017 12:15 Суспільство
У міськраді пройшов прийом почесних громадян Харкова Традиційний прийом почесних громадян міста Харкова пройшов сьогодні, 27 грудня, у Харківській міській раді.

На зустріч були запрошені почесні харків'яни, звання яким було присвоєне у 2017 році: директор музичної школи-інтернату, професор Валерій Алтухов, десятиразовий чемпіон світу з плавання, тренер з інваспорту Максим Веракса, голова антифашистського руху, в'язень фашистських концтаборів Ігор Малицький і бізнесмен, меценат, керівник Асоціації промислового хлібопекарства Володимир Мисик. Також у заході взяли участь почесна харків'янка, народна артистка України Світлана Коливанова-Попеску та завідувач кафедрою хірургії №3 Харківського національного медичного університету Володимир Лупальцов, якому присвоїли звання торік.

Прийом провів почесний громадянин міста, голова ради почесних громадян Михайло Пилипчук.                   

«Думаю, що в пам'яті харків'ян та історії Харкова назавжди залишаться імена наших почесних громадян, адже за кожним з них - звершення епохи, досягнення, що стали віхами в розвитку суспільства і країни. Сьогодні пам'ять про них увічнена в нашому місті. Наприклад, Карпівський сад в районі Москалівки названий на честь купця і власника суконної фабрики Сергія Карпова, який чимало зробив для благоустрою міста; Кузинський міст - це пам'ять про будівельника церков і доріг в рідному Харкові, благодійника Кузьмі Кузині; вулиця Франківська - про засновника дитячої міської лікарні Владислава Франківського. У 1999 році, коли була відновлена ​​традиція присвоєння звання «Почесний громадянин міста Харкова», ними стали 116 видатних людей», - зазначив Михайло Пилипчук.

Так, до списку почесних громадян вже нової епохи увійшли народний артист СРСР Леонід Тарабарінов, дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Поярков, доктор медичних наук Любов Мала, хірург Олександр Шалімов, піаніст Володимир Крайнєв, вчений, конструктор Володимир Сергєєв, математик Олексій Погорєлов тощо.

Довідка. У 1887 році Міська дума Харкова клопотала перед імператором про введення процедури присвоєння звання «Почесний громадянин міста Харкова». Протягом наступних 27 років звання було присвоєне низці видатних діячів, серед яких - засновник міської дитячої лікарні і Харківського медичного товариства Владислав Франківський, харківський губернатор у 1886-1895 роках Олександр Петров, видатний офтальмолог Леонард Гіршман. Починаючи з 1914 року, звання почесного громадянина в Харкові не присвоювали, але з 1999 року цю традицію відновили.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини