У міськраді розглянули петицію про повернення проспекту імені Маршала Жукова
14 травня 2019 15:48 Місто
У міськраді розглянули петицію про повернення проспекту імені Маршала Жукова Міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища сьогодні, 14 травня, розглянула петицію «Поверніть харків'янам історію!» з проханням повернути пр. Маршала Жукова.

Звернення до міської влади підписали 5 тис. 587 осіб. Крім того, в мерію надійшли десятки особистих звернень громадян з таким же проханням.

Як повідомив на засіданні відповідальний секретар комісії Олексій Хорошковатий, сучасний пр. Петра Григоренка виник при забудові житлового масиву Селекційна Станція і з кінця 1960-х називався Стадіонна вулиця. У 1983 році її перейменували у вул. 60-річчя СРСР, у 1990-му році рішенням виконкому - у пр. Маршала Жукова, а 17 травня 2016 року рішенням губернатора області - у пр. Петра Григоренка. Таким чином, понад 25 років проспект називався на честь Жукова.

Як зазначив історик Сергій Куделко, маршал бував у Харкові до, під час і після Другої світової війни. За його словами, День міста Харкова відзначається як завершення Курсько-Бєлгородської наступальної операції, у розробці якої брав участь Георгій Жуков. Тому повернення проспекту його колишнього імені напередодні 75-ї річниці визволення України - правильне рішення.

Заступник міського голови з питань правового забезпечення Марина Стаматіна зазначила, що у цьому питанні Харківська міська рада керуватиметься Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». У документі говориться, що держава і громадяни зобов'язані  шанобливу ставитися до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму. Пам'ятниками Другої світової війни визнаються, у тому числі, споруди, композиції та об'єкти, що увічнюють пам'ять про події тих років, її учасників і жертв. «Безумовно, маршал Жуков є видатним учасником Другої світової війни, і у 1990 році було прийнято рішення виконкому з метою увічнити його пам'ять», - зазначила Марина Стаматіна.

Олексій Хорошковатий додав, що до забороненої символіки комуністичного режиму не відносяться назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України. «А маршал Жуков безпосередньо брав участь у Курській битві, битві за Дніпро і Проскурівсько-Чернівецькій наступальній операції, у результаті яких була звільнена Україна», - підкреслив Олексій Хорошковатий.

Він додав, що ст. 5 Закону України «Про географічні назви» передбачає повернення окремих об'єктів їхніх історичних назв.

За підсумками засідання члени комісії рекомендували винести ініціативу городян на розгляд сесії Харківської міської ради та підготувати пропозицію щодо увічнення пам'яті Петра Григоренка у назві вулиці на наступне засідання топонімічної комісії.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини