У місті увічнять пам'ять видатних харків'ян
31 травня 2018 19:46 Місто
У місті увічнять пам'ять видатних харків'ян Меморіальні дошки низці видатних харків'ян - учених, военачальників, філософу та письменнику Григорію Сковороді - планується встановити на міських будівлях у Харкові.

Таке рішення було прийнято сьогодні, 31 травня, на засіданні Міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища.

Зокрема, меморіальна дошка буде встановлена ​​академіку, доктору медичних наук, професору і кріобіологу Валентину Грищенку. Пам'ятний знак буде встановлено на фасаді будівлі по вул. Пушкінській, 67/69, де він жив. Також у Харкові увічнять пам'ять відомого математика, академіка Олексія Погорєлова. На честь 100-річчя від дня народження вченого на фасаді будинку, де він жив (вул. Юри Зойфера, 6), встановлять пам'ятну табличку.

Низку меморіальних дощок планують встановити відразу в двох харківських вишах. Так, дві з'являться на фасаді Національного аерокосмічного університету «ХАІ» ім. М.Є. Жуковоского: одна з них - в пам'ять про першого ректора вишу Григорія Петрова (Горбенка), друга - на честь професора університету Володимира Борисевича. Ще дві меморіальні таблички встановлять в Харківській державній академії фізичної культури - на фасаді будівлі вишу увічнять пам'ять футболіста, заслуженого тренера України і колишнього доцента кафедри футболу ХДАФК Віталія Зуба та професора академії Степана Філя.

Також меморіальна дошка з'явиться на одному з найстаріших будинків міста - по вул. Римарській, 4. Її встановлять на згадку про українського філософа і письменника Григорія Сковороду. У цьому будинку, побудованому в кінці ХVIII століття, колись жив купець ІІІ гільдії Єгор Урюпин, який з 1799 по 1805 рік був Харківським міським головою. З тодішнім мером дружив і часто ходив до нього в гості Григорій Сковорода. Зазначимо, що на цій будівлі вже є табличка, яку встановили в 2004 році в пам'ять про Єгора Урюпіна.

Також комісія прийняла рішення про встановлення на фасаді Будинку офіцерів (вул. Полтавський Шлях, 184) меморіальної дошки на честь 24 генералів, які загинули в боях за визволення Харкова у 1941-1943 роках, серед яких - чотири Герої Радянського Союзу. Встановлення пам'ятного знака приурочено до 75-річчя визволення Харкова від нацистських загарбників.

На засіданні комісії також було прийнято рішення про перейменування однієї з вулиць міста. Так, вул. Текстильна тепер носитиме ім'я заслуженого машинобудівника України, колишнього директора ДП «Харківський приладобудівний завод ім. Т.Г. Шевченка» Олександра Шпейєра.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини