У місті вживають заходів щодо профілактики захворюваності на кір
06 березня 2019 16:10 Медицина
У місті вживають заходів щодо профілактики захворюваності на кір 660 випадків захворюваності на кір зареєстрували в Харкові з початку 2019 року.

Про це сьогодні, 6 березня, на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомила начальник управління Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в місті Харкові Ірина Зубкова. Засідання провів перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов.

За словами Ірини Зубкової, в 2018 році було 289 хворих. Зараз щотижня спостерігається приріст до 11%.

«Інфекція дуже підступна і дає великі ускладнення у вигляді енцефалітів і пневмонії. Тому потрібно зробити скринінг і виявити групу людей, у яких немає належного імунітету. Їх потрібно прищепити і створити груповий імунітет», - порекомендувала Ірина Зубкова.

Як повідомив завідувач Харківської міської філії Держустанови «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Чегодайкін, цього року було зареєстровано вісім спалахів кору в сім'ях і 11 - в організованих колективах.

«Епідситуація оцінюється як неблагополучна, показники охоплення щепленнями залишаються низькими. За науковими рекомендаціями, потрібно прищепити до 95% населення. В основних групах ризику - нещеплені діти, підлітки і дорослі, які не хворіли на кір, а також особи з груп епідемічного та професійного ризику - працівники медустанов, співробітники та студенти навчальних закладів», - повідомив Володимир Чегодайкіна.

Він зазначив, що зростання захворюваності пов'язане з відмовою від щеплень і недостатнім забезпеченням вакцинами у минулі роки. За його словами, слід активніше інформувати людей про хворобу.

Директор Департаменту охорони здоров'я Юрій Сороколат повідомив, що в разі виявлення захворювання в колективі групи людей ізолюють, оголошують карантин і забороняють на цей термін (до 21 дня) приймати на роботу співробітників без довідки про щеплення і перенесене захворювання.

За його словами, станом на 5 березня в лікувальних установах було проведено 4 тис. 723 обов'язкові профілактичні щеплення проти кору, паротиту та краснухи дітям 1-6 років, а також 1 тис. 421 профілактичне щеплення за епідемічними показаннями при відсутності напруженості імунітету і 110 екстрених щеплень в осередках захворювання. Було обстежено 2580 медпрацівників, 315 з яких необхідно було вакцинувати.

Фахівці зазначили, що щеплення повинні проводитися обов'язково з урахуванням результатів напруженості імунітету проти кору. Зараз в лікувальних установах є 16 тис. 778 доз вакцини виробництва Бельгії.

Ігор Терехов дав доручення завідувачеві філії лабораторного центру надавати йому інформацію про кожний випадок захворювання в колективах комунальних підприємств. При цьому він зазначив, що міська влада стурбована сітауцією, але контролює її.

«Ми стурбовані цією ситуацією. Були дані вказівки здійснити всі необхідні профілактичні заходи, вакцин - достатня кількість. Є бажання або небажання батьків щепити дітей. Я поділяю їхню точку зору, що хтось хоче, хтось ні, і має на це повне право. Зі свого боку ми рекомендуємо, щоб вакцинація була проведена. Якщо будуть спалахи кору - ми скасуємо масові заходи, тому що від цього залежить здоров'я і життя людей», - зазначив перший віце-мер.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини