За новорічні свята в лікарні з травмами від петард звертаються до 10 харків'ян
12 грудня 2013 17:07
За новорічні свята в лікарні з травмами від петард звертаються до 10 харків'ян У новорічні та різдвяні свята в Харкові і Харківській області щорічно відбувається близько 100 пожеж.

Про це сьогодні, 12 грудня, під час прямої телефонної лінії в газеті «Комсомольська правда в Україні» повідомив помічник начальника ГТУ ДСНС у Харківській області Ігор Лупандін. За його словами, в новорічну ніч пожеж практично не буває, при цьому їх кількість різко зростає з 1 на 2 січня і далі, коли великі компанії розходяться, люди залишаються вдома і продовжують відзначати свято, вживаючи спиртні напої.

Зі 100 загорянь приблизно десять пожеж виникають через неправильне поводження з піротехнікою. Крім того, зазвичай за час свят в харківські лікарні з травмами та опіками, отриманими від вибухів петард, звертаються близько десяти чоловік.

Щоб уникнути нещасних випадків, Ігор Лупандін порекомендував купувати піротехніку лише у спеціалізованих магазинах, де можна отримати кваліфіковану консультацію. Якщо ж петарди купувати на ринках і лотках, то це може обернутися нещасним випадком, оскільки умови зберігання піротехніки там не дотримуються, вона псується і може спрацювати не так, як повинна.

Щоб не допустити виникнення загорянь, гірлянди на ялинку, за словами Ігоря Лупандіна, теж краще купувати в спеціалізованому магазині. При цьому саме новорічне дерево краще встановлювати так, щоб воно не закривало проходи в кімнату або, наприклад, на балкон. Ялинку треба добре встановити. Мінімальна відстань до будь-яких горючих матеріалів має бути 1,5 м.

«Зараз повертаються традиції святкування Нового року зі свічками. У продажу вже є свічки і спеціальні свічники для ялинки. Це небезпечно, оскільки можуть загорітися прикраси, які висять на ній. У цьому плані ще більш небезпечні штучні ялинки, які при загорянні виділяють токсичні речовини, небезпечні для здоров'я людей, при одному-двох вдихах людина може втратити свідомість. Також не варто використовувати на вулиці гірлянди для внутрішніх приміщень, оскільки їхня ізоляція не розрахована на роботу в зовнішньому середовищі, і може статися удар струмом», - розповів Ігор Лупандін.

Якщо раптом загоряння таки відбулося, перш за все рятувальники закликають не піддаватися паніці і подзвонити пожежним за номером 101 або 112, потім відключити електроживлення від ялинки, після цього накинути на неї цупку ковдру або навіть полити водою, залишити приміщення або, якщо це неможливо, вийти на балкон, почати привертати до себе увагу людей. Також можна скористатися сучасними вогнегасниками.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини