У Харкові відкрили модульне селище для переселенців з Донбасу (доповнено)
22 січня 2015 12:30 Місто
У Харкові відкрили модульне селище для переселенців з Донбасу (доповнено) Селище з модульних будиночків для вимушених переселенців з Донбасу було відкрите сьогодні, 22 січня, на пр.50-річчя СРСР, 27г.

У церемонії відкриття взяли участь віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль.

Ігор Терехов подякував усім, хто сприяв будівництву цього селища, а саме: українському та німецькому урядам, Державній службі з надзвичайних ситуацій, будівельній компанії-підряднику, АК «Харківобленерго».

«У цьому селищі проживають люди, які були змушені покинути свій дім і знайшли притулок у Харкові. Якщо у них тут виникнуть будь-які проблеми, міська влада допоможе у їх вирішенні. Вчора на сесії Харківської міськради ми виділили 3,2 млн грн на експлуатаційне обслуговування цього селища. Так, ми хочемо, щоб всі вимушені переселенці повернулися до себе додому, але той період, який вони проведуть у Харкові, ми постараємося зробити максимально комфортним», - зазначив Ігор Терехов.

Віце-прем'єр Геннадій Зубко повідомив, що завдяки уряду Німеччини такі ж селища будуть незабаром відкриті в Запоріжжі, Дніпропетровську та Дніпропетровській області. Це дозволить тимчасово розселити близько 4 тис. переселенців.

У свою чергу посол Німеччини Крістоф Вайль висловив слова підтримки українському народу.

«Хто з нас ще рік тому міг подумати, що ми зіткнемося з агресією і викликами, які, як думали в Європі, вже давно подолані? Понад 800 тисяч людей були змушені залишити свої помешкання на Сході України і в Криму. Вони втратили практично все, що мали. Багатьох з них прийняли родичі або друзі, інші знайшли притулок у державних або приватних установах. Це стало вражаючим проявом мобілізації сил приватних осіб, держслужб та неурядових організацій. Але Німеччина і Євросоюз не залишать вашу країну в цей важкий час. Прошу бачити в цьому знак німецької солідарності з Україною», - сказав німецький посол.

За надання допомоги і роботу з облаштування транзитного селища для вимушених переселенців голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський вручив відзнаки ГСЧС «Знак Пошани», грамоти та оголосив подяки представникам міської влади, співробітникам Головного управління ГСЧС в Харківській області, будівельникам тощо.

Як розповіли будівельники, селище складається з 10 модулів квартирного типу (100 житлових модулів), трьох гуртожитків (84 модулі), пралень (два модулі) та адміністративно-господарського блоку. Усім жителям видається побутова техніка, постільна білизна, кухонний посуд тощо.

За словами заступника Харківського міського голови Світлани Горбунової-Рубан, відповідно до побажань німецької сторони, направлення на проживання видавалися, насамперед, багатодітним сім'ям, матерям з немовлятами, сім'ям, де є діти-інваліди або дорослі інваліди. Всього їх отримали 383 чоловіки, у тому числі 203 дитини. На сьогоднішній день у будиночки заселилися близько 100 чоловік.

Всі жителі селища повинні будуть укласти договір на проживання строком на один місяць, і в разі потреби зможуть його подовжувати.

Нагадаємо, напередодні на сесії Харківської міської ради селище для переселенців було прийняте в комунальну власність міста. Обслуговуватиме його КП «Харківспецбуд».

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини